Wat ik je nu ga delen, heb ik al talloze keren verteld in mijn trimsalon. Gewoonweg omdat ik wil dat iedereen het weet en ik wil dat iedereen het ook verder vertelt! Omdat het super belangrijk is. Lees dit blogbericht a.u.b. aandachtig en spread the word!
Hier komt het...
Je mag je kat niet dagelijks of wekelijks kammen!
En ik ga je ook haarfijn uitleggen waarom: kattenhaar zit los in de haarzakjes!
Dat is écht belangrijk om te onthouden.
Bij ons mensen zit ons haar stevig vast aan ons lichaam, bij katten is dat niet het geval. En maar goed ook! Als katten bijvoorbeeld vechten met elkaar, zie je vaak plukken haar vliegen. Of als zij tussen de struiken vandaan springen om een prooi te vangen, blijven er plukjes haar achter in de struiken. Mocht hun haar niet los zitten, dan zouden zij in deze twee gevallen enorme schade aan hun huid opgelopen hebben. Hun huid is namelijk veel dunner dan die van ons. Het loszittende haar is dus een cadeautje van moeder natuur.
Maar dit wil ook zeggen dat je een kat letterlijk kan kaalplukken (aah ja, want hun haar zit los in hun haarzakjes). En dat is nu net niet de bedoeling, want de kattenvacht vervult enkele heel belangrijke functies:
- temperatuurregulatie
- bescherming tegen bacteriën en schimmels
- bescherming tegen hitte en koude
- sensorische functie
Het is dus belangrijk om enkel dode haren uit de vacht te halen en de gezonde te laten zitten zodat de normale vachtcyclus kan behouden worden.
De cyclus van de kattenvacht bestaat uit drie fasen: de anagene fase (waarin het haar actief groeit), de catagene fase (een korte overgangsperiode waarin de haargroei stopt) en de telogene fase (waarin het haar rust en uiteindelijk uitvalt om plaats te maken voor nieuwe haargroei). Deze cyclus zorgt ervoor dat katten regelmatig verharen, wat helpt bij het vernieuwen en onderhouden van hun vacht.
Door de kat vaak of met de verkeerde borstels te kammen, breng je deze cyclus in de war. Je kan het zien als volgt: je trekt een haar uit dat nog niet rijp was om uit te vallen. Het haarzakje is leeg en denkt 'de vacht is belangrijk voor temperatuurregulatie etc., ik moet zo snel mogelijk een noodhaartje aanmaken'. Deze noodhaartjes zijn veel minder goed van kwaliteit, ze zijn poreuzer, minder mooi van kleur, gaan sneller in de klit en vallen sneller opnieuw uit. En zo komt je kat terecht in een permanente rui (continue haartjes verliezen). En laat ons eerlijk zijn, dat is niet wat we willen.
Wat moet ik dan wel doen?
Het beste wat je kan doen is kat wekelijks onderwerpen aan een controlebeurt waarbij je met je vingertoppen controleert op klitten. Vestig extra aandacht op volgende zones: achter de oren, oksels, liesjes, billen en achterpoten. Als je een klit voelt, kan je deze proberen uitpluizen met je vingers of uit te kammen met een combikam (geen ander type kam!). Gebruik NOOIT een schaar om klitten weg te halen. Helaas heb ik al vaker meegemaakt dat baasjes zelf aan de slag gingen, in de huid knipten en deze openscheurde. Dan moet de kat eerst naar de dierenarts om de wonde te hechten, om nadien alsnog naar het trimsalon te moeten komen. Lukt het je niet om de klitten zelf te verwijderen, maak dan onmiddellijk een afspraak in het trimsalon. Wanneer klitten niet verwijderd worden, kunnen ze namelijk vliegensvlug veranderen in vilttapijten. Deze zijn heel pijnlijk voor de kat en vaak moet de kat dan grotendeels kaalgeschoren worden.
In het kort: controleer wekelijks de vacht door te voelen en kam alleen plaatselijk waar klitten zitten of waar de vacht dichtgeslagen lijkt. Als je meer wilt doen, kun je dagelijks of wekelijks een vochtige microvezeldoek over de vacht van je kat halen om enkel de losse haren te verwijderen.
Het is aan te raden om je kat minimaal twee keer per jaar naar het trimsalon te brengen. Als expert verwijder ik alleen de dode haren en behoud ik de gezonde. De frequentie van salonbezoeken kan variëren afhankelijk van de kat, en dit wordt in overleg met de baasjes bepaald.
Reactie plaatsen
Reacties